Hurdaya çıkarılan bir aracın ortalama yaşı 14 yıl civarındayken, yollardaki araçların ortalama yaşı 8 yıla yakın.
Ancak endişelenmeyin, motorunuzun altın yıllarına ulaşması için en iyi şansı sağlamak adına atabileceğiniz bazı basit adımlar var. işletme maliyetlerini en aza indirmek ve aracınızı uzun yıllar yolda tutmak için uygulanması kolay ipuçlarından oluşan bir liste hazırladık.
1. Arabanızın aküsünü koruyun
Eğer aracınızı uzun süre kullanmazsanız, akünüz zayıflayacak ve bitecektir.
Eğer aracınız uzun süre garajda kalacaksa, akünün dolu kalmasını sağlamak için şarj cihazı kullanmayı, normalden daha az şarj tutuyorsa akü düzenleyici kullanmayı düşünebilirsiniz .
Eğer aracınızın aküsü biterse , aracı çalıştırmak için takviye kablosu kullanmak aküye ekstra yük bindirir ve motor yönetim sistemi ile diğer hassas elektronik aksamlara zarar verebilir: bu da aşınmanın artmasına neden olur.
Akünüzün bakımını şarj cihazı kullanmadan yapmak için , mümkünse haftada en az bir kez, özellikle de kış aylarında, aracınızı kullanmaya çalışmalısınız.
2. Filtreleri düzenli olarak değiştirin
Arabanızın yağ filtresi ve hava filtresi zamanla tıkanır, bu nedenle bunları düzenli olarak yenilemeniz önemlidir.
Planlanmış araç bakımının bir parçası olarak değiştirilmeleri gerekir , ancak her ikisi de nispeten basit işlerdir – özellikle hava filtresi değişimi – bu nedenle kendiniz deneyip bu süreçte paradan tasarruf etmek isteyebilirsiniz. Hatta, evinizin rahatlığında bir servis yapması için mobil bir tamirci bile alabilirsiniz.
Hava filtresinin ömrünü genellikle yıkayarak da uzatabilirsiniz. Filtre temizliği ve değişimi konusunda tavsiyeler için el kitabınıza bakın ve orijinal parçalar kullandığınızdan emin olun. Ucuz, kalitesiz filtreler uzun vadede motorunuza zarar verebilir.
Araç servisinin neleri içerdiğini ve bazı işleri kendiniz yapıp yapamayacağınızı öğrenin .
3. Çoğu zaman yumuşak bir sürüş yapın
‘Mekanik sempatiyle’ sürüş, her zaman pratik yapmanız gereken bir şeydir. Bu, aracınızın kontrollerini kullanırken nasıl çalıştığını anlamak anlamına gelir.
Bunu yapmak, bileşen aşınmasını azaltacak ve yakıtınızın daha uzağa gitmesini sağlayacaksınız. Direksiyonu, vites kutusunu ve pedalları düzgün kullanmak gibi basit şeyler, ani frenleme ihtiyacını azaltmak için iyi ileri bakmakla birlikte önemlidir.
Yakıt tasarrufu rehberimiz, aracınızdan en iyi şekilde faydalanmanız ve yakıt ekonomisini sağlamanız için sürüş stilinizi geliştirmenize yardımcı olacak çok sayıda ipucu sunuyor.
Bununla birlikte, motorunuzun devrini asla tam olarak yükseltmezseniz, karbon birikintileri birikerek valfleri, emme manifoldu ve diğer parçaları kirletebilir, bu da verimliliği düşürerek potansiyel olarak ateşleme hatasına neden olabilir.
Bu nedenle, motorunuzun en azından birkaç yüz milde bir kırmızı çizgiye kadar devrini yükseltmesine izin vermelisiniz; ancak bunu yalnızca yağ sıcakken ve sessiz bir yolda olduğunuzda yapmalısınız.
Dizel otomobillerde ayrıca zararlı egzoz emisyonlarını tutmak için tasarlanmış olan tıkalı dizel partikül filtreleri (DPF) sorunu da yaşanabilir .
Ayda bir kez yapılacak uzun bir otoyol seferi bunların temizlenmesine yardımcı olacaktır.
4. Klimanızı kullanın
‘Kullan ya da kaybet’ ifadesi klima için de geçerli olabilir.
Klima sistemleri, özellikle düzenli olarak kullanılmadıklarında, zamanla kaçınılmaz olarak soğutma gazı sızdırırlar.
Klimanızı kapalı tutmak yakıt tasarrufu sağlayabilir, ancak bunun yerine klima gazı yenileme faturasıyla karşılaşabilirsiniz .
Ve evet, bu kışın da ara sıra havalandırma deliklerinizin soğuk üflemesine izin vermeniz anlamına gelir.
Benzin doldurmanız gerektiğini düşünüyorsanız, yakınınızdaki bir garajı bulun .
5. Bujileri ve kabloları değiştirin
Arabalar giderek daha karmaşık hale geldikçe, sürücülerin kendi bakımlarını yapma isteklerinin azalması doğaldır.
Ancak bujileri ve yüksek gerilim kablolarını değiştirmek, motorunuzun performansını en iyi hale getirmek için kendiniz yapabileceğiniz bir diğer basit iştir.
Ancak öncesinde mutlaka aracınızın kullanım kılavuzuna bakmanız ve servis takvimine uymanız gerektiğini unutmayın.
Bujiyi incelerken şunları kontrol edin:
açık kahverengi elektrot ve yalıtkan
erime belirtisi yok
Hiçbir aşınma veya tortu izi yok.
Kötü durumdaki bir buji, zamanla aşındığını ve değiştirilmesi gerektiğini gösterebilir veya motorunuzun durumu hakkında ipucu verebilir.
Buji nispeten yeniyse ve elektrot ile yalıtkan arasında önemli bir boşluk oluşmuşsa, bu motorun düşük performans gösterdiğinin bir göstergesi olabilir. Eğer durum buysa, yerel garajınıza danışmalısınız.
Kablolarda çatlaklar varsa veya aşırı aşınma belirtileri gösteriyorsa, değiştirilmeleri gerekir. Bunu yapmak için saygın bir garaj kullanmanızı öneririz, ancak deneyiminiz varsa ve kendinize güveniyorsanız, aracınızın kullanım kılavuzundaki talimatları takip ettiğiniz sürece bunu kendiniz yapabilirsiniz.
Bu madde dizel araçlar için geçerli değildir çünkü bu araçlarda buji kullanılmaz.
6. Sıvıları düzenli olarak tamamlayın
Sıvılar aracınızın can damarıdır ve bunları yenilememeniz durumunda korkunç sonuçlar doğabilir.
Motor yağınızı ve araba yağlayıcılarınızı iki haftada bir kaputu açarak (arabanız düz bir zemindeyken) ve yağ çubuğunu çıkararak kontrol edin. Bir bezle silin ve ardından daldırın.
Yağ tekrar dışarı çıktığında, yağ seviyesi minimum ve maksimum işaretleri arasında olmalıdır. Aracınız benzinliyse, rengi açık sarımsı kahverengi olmalıdır.
Koyu renkli, kirli yağ değiştirilmelidir. Ancak dizel motor yağı normal yanma sürecinin bir parçası olarak kurum biriktirir, bu nedenle koyu renkli yağ dizel bir araçta alarma geçmeye neden olmaz.
İki haftada bir kontrol etmeniz gereken diğer alanlar arasında , %50 damıtılmış su ve %50 antifriz ile doldurmanız gereken soğutma suyu haznesi ve ön cam yıkama şişesi yer alır.
İkincisi için mağazadan satın alınmış bir cam suyu kullanmanızı öneririz .
Boyaya zarar verecek tuz ve diğer katkı maddeleri içerdiğinden bulaşık deterjanı kullanmayı denemeyin.
7. Lastiklerinizi kontrol edin
Lastikler tartışmasız aracınızın en önemli güvenlik özelliğidir ve bunları düzenli olarak (haftada bir) kontrol etmenin hayatınızı kurtarabileceğini söylemek abartı olmaz.
Yetersiz şişirilmiş lastikler yakıt tüketimini de artıracağından, paradan tasarruf etmek için lastiklerinizi aracınızın kullanım kılavuzunda önerilen basınçlarda tutun.
Lastik basıncınızı, sağlığınızı ve diş derinliğinizi nasıl kontrol edebileceğinize dair kısa videomuzu izleyin .
Unutmayın, lastik basınçları ön ve arka lastikler için farklı olabilir. Bazı uzmanlar, aşınmayı dengelemek ve lastik ömrünü uzatmak için lastiklerinizi döndürmenizi (yani önleri arkalarla ve tersini) önerir.
Ancak, güvenlik açısından arka aksta en az aşınmış lastikleri kullanmanızı öneririz, çünkü ön taraftaki yol tutuşunun kaybı (önden savrulma) arka taraftaki kaymadan (aşırı savrulma) çok daha kolaydır.
8. Servis programına uyun
Arabanızın en iyi durumda kalması ve ömrünün uzaması için düzenli bakım hayati önem taşır.
Servis aralıkları zamana veya gidilen kilometreye göre belirlenir; örneğin yılda bir veya her 10.000 km’de bir.
Arabanızın bakım zamanını ve hangi işlemlerin yapılması gerektiğini öğrenmek için kullanım kılavuzunu inceleyin.
Birçok modern otomobilin gösterge panelinde, bakım gerektiğinde sizi uyaran uyarı ışıkları da bulunur.
Genel olarak, yılda bir kez ‘küçük’ bir hizmet ve iki veya üç yılda bir ‘büyük’ bir hizmet için bütçe ayırmanız gerekir.
Küçük bir bakım, yağın ve yağ filtresinin değiştirilmesini ve gerekirse diğer sıvıların değiştirilmesini içerir.
Aracın modeline ve kilometresine bağlı olarak, büyük bir bakım hava filtresinin, bujilerin ve triger kayışının değiştirilmesini de kapsayabilir.
Küçük bir serviste bile yapılması gereken işlerin sayısı çoktur, ancak bunların hepsi yağ ve sıvı sızıntılarını, lastik basınçlarını ve durumunu, aşırı egzoz emisyonlarını, fren aşınmasını ve direksiyon, vites kutusu, debriyaj, süspansiyon, ışıklar, silecek ve kornanın doğru çalışmasını kontrol etmeyi içermelidir.
9. Kapalı tutun
oğumuzun garajı var, ama kaçımız gerçekten bunları kullanıyor? Tamam, soruyu yeniden ifade edelim: Kaçımız gerçekten arabalarını garajlarda saklıyor?
Arabalar büyüdükçe ve korozyona karşı daha dayanıklı hale geldikçe, çoğu garaj yolunda veya yolda bırakılıyor ve garaj, çatı katının veya bahçe kulübesinin bir uzantısı haline geliyor.
Peki, bunu temizlik için bir bahane olarak düşünün. Arabanızı bir garaja park etmek onu kuru, temiz ve güvenli tutar, kazara hasar, vandalizm ve hırsızlık risklerini azaltır.
Hatta araç sigortası priminizi bile düşürebilir . Garaj kullanımınız yoksa, bunun yerine yüksek kaliteli bir araç örtüsü satın almayı düşünün – özellikle de aracınızı uzun süre park halinde bırakıyorsanız.
10. Ağırlığı düşük tutun
Motor üreticileri, araçlarının ağırlığını azaltarak, galon başına kat edilen mesafeyi artırmanın ve emisyon gereksinimlerini karşılamanın yollarını sürekli olarak araştırıyorlar.
Bu nedenle aracınızın taşıdığı ağırlığı mümkün olduğunca minimumda tutmanız çok mantıklıdır.
Fazladan ağırlık taşımak, aracınızın yakıt ekonomisini düşürmenin kesin bir yoludur. Ayrıca lastiklerinizde, frenlerinizde ve süspansiyonunuzda ek aşınma ve yıpranma yaratacaksınız.
Pratik bir çözüm, gereksiz eşyaları araçtan çıkarmaktır.
Önce kapı ceplerinden ve torpido gözünden başlayın, sonra koltuk altlarında oyuncak veya içecek şişesi olup olmadığına bakın.
Bagaja geçin, ihtiyacınız olmayan her şeyi temizleyin. Acil durumlar için alet çantasını, kriko ve kilitli tekerlek somunu anahtarını bırakmayı unutmayın.
Ayrıca, şanssız bir şekilde arızalanmanız durumunda kullanabileceğiniz bir arıza tespit kiti bulundurmanız da iyi bir fikirdir .
11. Arabanızı paslanmaya karşı koruyun
Modern arabalar paslanmaya karşı oldukça dayanıklıdır, ancak metal korozyonu 1990’larda veya daha önce üretilen araçların bir numaralı katilidir.
Bir kere yerleştikten sonra, birçoğunun onarımı ekonomik olmayacaktır.
Arabanızda pas lekeleri görürseniz, bunların gelişmesini beklemeyin; en azından profesyonelce yeniden boyanmadan önce, ortaya çıkan gövdeyi rötuş boyasıyla kapatın.
Arabanızın ön tarafına taş yansıtan bir film uygulamak, ilk etapta boyanın hasar görmesini önleyebilir.
Şasiyi paslanmaya karşı uygun şekilde koruyabilirsiniz; bunun için boşlukları su girişini önleyecek şekilde tasarlanmış mumsu bir maddeyle doldurabilirsiniz.
Burada yer alan tüm ipuçları gibi, bu da uzun vadede size para kazandırabilir.
12. Değiştirme cazibesine direnin
Arabanızı modifiye etmeniz, onu daha az güvenilir hale getirecek ve ömrünü kısaltacaktır.
Motoru daha fazla güç için ayarlamak, daha hızlı gittiğinizde frenler de dahil olmak üzere diğer bileşenlere ekstra yük bindirir.
Daha sert ve sportif süspansiyonlar ayrıca şasi, alt şasi ve burçlarda ek aşınmaya neden olur.
Şunu da unutmayın ki, modifikasyonlara harcadığınız para muhtemelen aracınızın değerini artırmayacaktır.
Aslında, bunun tam tersi sıklıkla doğrudur. Amortisman sıklıkla bir arabanın çalıştırılmasında yer alan en büyük maliyet olduğundan, yeniden satış değerini düşürmek hafife alınmamalıdır.
13. Çukurlardan ve engebeli yollardan geçmekten kaçının
Çukurlar süspansiyonunuza, lastiklerinize ve egzozunuza zarar verir.
Kötü bakımı yapılan yollarda bulunan sert kenarlar, yanak çıkıntılarına, sırt ayrılmasına ve bazı durumlarda lastiklerin havasının inmesine yol açabilir. Krater benzeri deliklerden geçerken, süspansiyon hizasız hale gelebilir ve amortisörler hasar görebilir.
Daha derin delikler katalitik konvertörleri aşındırarak deliklere ve güç kaybına yol açabilir.
Mümkünse aşınma ve yıpranmayı önlemek için daha düzgün yüzeyli yolları tercih etmek en iyisidir.
14. Vites küçültmek yerine hızınızı azaltmak için frenlerinizi kullanın.
Motor freni yapmak veya hızınızı azaltmak için vites değiştirmek, özellikle debriyaj ve şanzıman olmak üzere aktarma organlarınıza zarar verebilir.
Seyahat ederken, özellikle yüksek hızlarda, fren yapmak için viteslerinizi kullanmanız motorunuzun ömrünü kısaltabilir. Birden fazla vites düşürürseniz hasar daha da kötü olacaktır.
Fren pedallarınız, şanzımanınızın hasar görmesini önlemede en iyi dostunuzdur ve hızınızı azaltırken başvuracağınız ilk yer olmalıdır.
15. Arabanızı temiz tutun
Hepimiz arabasını hiç yıkamayan insanları tanıyoruz (belki siz de onlardan birisinizdir!), ancak arabanızı temiz tutmak gösteriş için değildir: arabanızın ömrünü de önemli ölçüde uzatabilir.
Kum, hareketli parçalara ve şasiye girerek hızlandırılmış aşınma ve korozyona yol açar. Kuş pislikleri boyaya zarar verebilir ve kış yol tuzu özellikle aşındırıcıdır (bu yüzden bir kumlama makinesinin arkasında sıkıştığınızda ne yapacağınızı bildiğinizden emin olun !).
Otomatik araba yıkamalarının sert fırçaları vardır ve bunlar ince çizikler bırakabilir – ayrıca parçaları da atlayabilirler. Oysa elle yıkama veya kendin yap işi genellikle çok daha kapsamlıdır.
Daha derinlemesine bir temizliğe başlamadan önce ön durulamaya ihtiyacınız olacak ve aracınızı yumuşak bir bezle kurulamadan önce bulaşık deterjanı yerine uygun bir araç temizleme solüsyonu kullanmayı unutmayın.
Yıllık cilalama, koruma tabakası oluşturacak ve pasın yayılmasını önleyecektir.
Ayrıca aracınızın içini mikrofiber bir bezle temiz tutmanız ve paspaslardaki kir ve kırıntıları temizlemeniz de önemlidir.
Gösterge paneli plastiklerine koruyucu sprey sıkmak, çatlama veya renk bozulması olasılığını azaltırken, güneşli günlerde ön cama güneşlik yerleştirmek de faydalı olacaktır.
Arabanızı nasıl yıkayacağınız hakkında daha fazla bilgi edinin .
16. Ayağınızı debriyaja ve elinizi vites koluna koymaktan kaçının.
Bazı sürücüler ayaklarını debriyaj pedalına dayayarak araç kullanmaya meyillidir. Bu, debriyaj serbest bırakma yatağını debriyaj kapağıyla temas ettirir ve gereksiz sürtünmeye yol açar. Zamanla, debriyaj erken aşınabilir.
Benzer şekilde, vites değişimleri arasında elinizi vites kolunuza koymak cazip gelebilir, ancak bu seçici çatala ve diğer iç parçalara baskı uygular. Eklenen sürtünme, vites kutusundaki aşınma ve yıpranmayı hızlandırır.
Elinizi direksiyona koyma ve sol ayağınızı ayak boşluğunun başka bir yerine koyma alışkanlığını edinmeye çalışın.
17. Yakıtınızın bitmesine izin vermeyin
Benzininiz azaldığında yakıt pompanız aracınıza güç sağlamak için yakıt deposunun dibinde bulunan havayı, pislikleri ve tortuları çekecektir.
İstenmeyen maddeler sistemi tıkayabilir ve sonunda pompanızı ve filtrelerinizi aşındırabilir, bu da yakıtın tıkanmasına ve aracınızın çalışmasını engellemeye neden olabilir.
Özellikle dizel araç sahipleri, düşük yakıt seviyelerine karşı dikkatli olmalılar. Çünkü dizel araçlardaki güçlü enjektörler sisteme büyük miktarda hava çekiyor ve bu da motorun çalışmasını engelleyebiliyor.
Yakıt seviyelerini yüksek tutmak, ileride oluşabilecek pahalı tamir faturalarının önüne geçebilir.
18. Parçalardan tasarruf etmeyin
Üreticiler, arabalarının mümkün olduğunca güvenilir olmasını sağlamak için milyonlarca mil kat ediyor ve araştırma ve geliştirmeye milyarlar harcıyorlar. Öyleyse neden sadece birkaç pound tasarruf etmek için düşük kaliteli ‘desen’ parçalarla bunu tehlikeye atıyorsunuz?
Orijinal parçalar kullanmak, aracınızı yolda tutarak uzun vadede size para kazandırabilir. Ve özellikle klasik otomobiller söz konusu olduğunda, orijinal parçalar kullanmak gelecekteki değer için anahtardır.
Arabanıza en iyi performansı vermek kullandığınız sıvılar için de geçerlidir.
El kitabında önerilen motor yağını araştırın ve özellikle ‘premium’ yakıta (örneğin süper kurşunsuz) ihtiyaç duyan bir performans aracınız varsa, onu kullanın. Araba bunun için tasarlanmış ve geliştirilmiştir.
19. Uyarı ışıklarınızı hemen kontrol edin
Özellikle aracınızın performansında herhangi bir fark görünmüyorsa, uyarı ışıklarını görmezden gelmek kolay olabilir.
Ancak sorunların kontrol altına alınmaması aracınızın erken sonlanması anlamına gelebilir.
Motor, fren ve direksiyon ışıklarınız, pahalı onarım faturalarına veya daha kötüsü güvenli olmayan bir sürüş durumuna yol açabilecek en acil arızalardan bazılarını gösterir .
Fren ve direksiyon sorunları aracınızın kontrolünü azaltırken, motor ışığı birkaç nedenden dolayı yanabilir. Gevşek bir doldurma kapağı veya çok daha endişe verici olan kirli katalitik konvertör aynı ışıkla işaretlenir ve emin olmadığınız her şeyi uzmanlara hemen kontrol ettirmeniz en iyisidir.
Unutmayın, alışılmadık araba seslerine karşı aynı dikkatli yaklaşım , sorunları daha başlamadan çözmenize yardımcı olacak ve aracınızın kullanım ömrünü uzatabilir.
Rehberimizle aracınızın gösterge panelindeki uyarı ışıklarının ne anlama geldiğini öğrenin.
20. Basit ve düzenli kontroller yapın
Arabanızın ömrünü uzatmanın en etkili ve aynı zamanda en kolay yollarından biri: rutin kontroller.
Gerekli kendin yap denetimlerinin bir listesi, sorunların daha pahalı bir tamir faturasına dönüşmesini önleyecek ve ilk etapta ortaya çıkabilecek komplikasyonları önlemenize yardımcı olabilir.
Bunları mümkün olduğunca düzenli olarak, belki iki haftada bir kontrol etmenizi öneririz:
- yakıt
- yağ
- kauçuk (lastikler ve silecek lastikleri)
- soğutma sıvısı
- elektrik
- Ekran yıkama
- motor hava filtresi
- buji (sadece benzinli motorlar)
- frenler
- klima
- iç mekanlar
- dış cepheler
Daha detaylı bilgi için mutlaka yaptırmanız gereken basit araç bakım kontrolleri rehberimize göz atın .
Yorum gönder