Lastik etiketleri açıklandı: yakıt ekonomisi, kavrama ve gürültü derecelendirmeleri

Araba lastiği etiketlerini görmüş ve bunların tüketici beyaz eşyaları ve yeni arabalardaki renkli bilgi etiketlerine benzediğini fark etmiş olabilirsiniz. Peki bunlar gerçekte ne anlama geliyor ve size nasıl fayda sağlıyor?
Otomotiv dünyası geliştikçe lastiklerin üretim ve satış şekli de önemli ölçüde değişti.

Avrupa Birliği (AB), Mayıs 2021’de lastik etiketlemeyle ilgili kuralları güncelledi ve sürücülerin lastik satın alırken daha bilinçli kararlar almalarına yardımcı oldu.

Avrupa Birliğinin ardından Türkiye pazarına yeni AB lastik etiketleme kuralları uygulanmaya devam ediyor. Bu kılavuz, yeni lastik satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ele alıyor.

Araba lastiği etiketleri nelerdir?

Araba lastiği etiketleri, tüketicilere lastik güvenliği (bu konu hakkında daha fazla bilgiyi burada okuyabilirsiniz) ve lastiğin çevreye etkisi hakkında daha fazla bilgi sunmak amacıyla AB tarafından on yıl önce yürürlüğe konulan düzenlemenin bir parçasıdır.

AB lastik etiketi, lastiklerin performansını karşılaştırmanın ve ihtiyaçlarınız için hangilerinin en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olan basit ve etkili bir yoldur.

İlk olarak 2012 yılında sürücülerin araçlarına en uygun lastiği belirlemelerine yardımcı olmak amacıyla tanıtıldı.

Lastikleri üç kritere göre derecelendiriyor: Islak zeminde yol tutuşu , yakıt verimliliği ve dış gürültü. Böylece hangi lastiklerin en verimli ve kullanımı en güvenli olduğunu kolayca görebilirsiniz.

Islak zemin tutuş derecesi özellikle önemlidir, çünkü daha düşük dereceye sahip lastikler ıslak yollar için uygun olmayabilir ve kaza riskinizi önemli ölçüde artırabilir.

Yakıt verimliliği derecesi, lastiklerinizin ne kadar yakıt kullanacağına dair bir fikir verir; böylece aracınız için hangilerinin en ekonomik olduğuna karar verebilirsiniz.

Ayrıca dış gürültü de önemlidir, çünkü yüksek derecelendirmeye sahip lastikler, düşük derecelendirmeye sahip olanlara göre daha gürültülü olacaktır.

AB lastik etiketi ayrıca lastiğin boyutu, hız derecesi ve yük endeksi hakkında ek bilgiler içerir.

Satın aldığınız lastiklerin aracınıza uygun olduğundan emin olmak önemlidir, çünkü yanlış ebat veya hız derecesi tehlikeli olabilir.

Etiketteki derecelendirmeleri ve ek bilgileri karşılaştırarak, ihtiyaçlarınıza en uygun, yollarda optimum performans ve güvenliği sağlayacak lastikleri seçebilirsiniz.

AB lastik etiketleri – 2021 güncellemesi

Avrupa Birliği, Ağustos 2018’de, perakendecilerin lastik satın alırken sürücülere etiketleri göstermesini zorunlu hale getirerek mevcut lastik etiketleme yönetmeliklerini güncellemeyi ve iyileştirmeyi planladığını duyurdu.

Mayıs 2021 itibarıyla, neredeyse tüm yeni lastiklerin bir AB lastik etiketine sahip olması gerekiyor. Amaç, yol güvenliğini artırmak ve lastiklerin çevresel etkisini azaltmaktı.

Araba lastiği etiketleri ne anlama geliyor?

Her yeni lastik üç önemli alana göre işaretlenir: yuvarlanma direnci, ıslak zeminde yol tutuşu ve gürültü.

Ayrıca tedarikçinin adı, lastik ebadı yer alıyor ve 2021 güncellemesinin ardından yeni etiketlerde, zorlu kar koşulları ve buzlu yollarda tutuşa uygun lastikler için ek simgeler de yer alıyor.

Yuvarlanma direnci

Bu, eski etiketlerdeki ‘yakıt ekonomisi’ etiketinin evrimidir.

Yuvarlanma direnci, bir yüzeyde yuvarlanan bir nesnenin hareketine direnen kuvvettir. Araçların yapımında ve tasarımında önemli bir faktördür, çünkü aracın hareket etmesi için gereken enerji miktarını etkiler.

Lastiklerin tasarımında önemlidir, çünkü aracın enerji verimliliğini etkiler. Yuvarlanma direnci çok yüksekse, aracı hareket ettirmek için daha fazla enerji gerekir ve bu da daha yüksek yakıt tüketimi ve emisyona neden olabilir. Bu nedenle, mühendisler lastikleri yuvarlanma direncini en aza indirecek şekilde tasarlamaya çalışır, bu da daha fazla verimlilik ve daha düşük emisyon sağlar.

Etiketler artık A’dan G’ye kadar bir derecelendirmeye sahip olacak, A dereceli lastikler en fazla yakıt tasarrufu sağlayan lastikler ve G dereceli lastikler en az yakıt tasarrufu sağlayan lastikler olacak. En iyi yakıt ekonomisine sahip lastikler yeşil ‘A’ derecesine sahip olacak.

En iyi notla en kötü not arasındaki fark %7,5’a kadar çıkabiliyor.

Lastikler, bir aracın toplam yakıt tüketiminin %20’sini oluşturduğundan, bu konuda akıllıca seçim yapmak önemli tasarruflar sağlayabilir.

Ne kadar çok kilometre yaparsanız, yakıt tasarruflu bir lastik o kadar çok para tasarrufu sağlar.

Etiketteki siyah ok, belirli bir lastiğin sahip olduğu derecelendirmeyi size bildirecektir.

 

Islak tutuş

Islak zemin tutuşu için lastik etiketlemesi A’dan E’ye kadar değişir ve siyah bir ok ve beyaz bir harf, o lastiğin derecelendirmesini gösterir.

Derecelendirme yağmurlu havalarda durma mesafelerini gösterir. Kaygan yollar tehlikelidir ve lastiğin kalitesi sürücüler ve diğer yol kullanıcıları için hayati önem taşır.

80 km/s hızla giderken fren yapıldığında harfler arasındaki fark yaklaşık 2,5 metre oluyor; bu da yarım araba uzunluğundan çok daha fazla.

Islak zeminde ‘A’ sınıfı bir lastik, ‘E’ sınıfı bir lastikten 18 metre daha önce durur.

En yüksek puanlı lastikler, optimum ıslak tutuşu oluşturmak için kullanılan ekstra teknoloji ve malzemeler nedeniyle genellikle en pahalı olanlardır. Öte yandan, daha düşük puanlı lastikler daha ucuz olabilir ancak ıslak koşullarda aynı tutuş seviyesini sunmayabilir

Lastik güvenliği hakkında daha fazla bilgi edinmek için kapsamlı lastik güvenliği rehberimizi okuyun.

 

Gürültü

Lastiklerin ürettiği dış gürültü de yeni AB etiketlerinde derecelendirilir. Bunlar desibel (dB) cinsinden ölçülür ve derecelendirme A’dan C’ye kadardır – A mevcut en iyi değerdir.

Bu, AB’nin gürültü kirliliğiyle mücadele için attığı son adımdır.

QR Kodu

AB’nin yeni lastiklerdeki etiketlerinin son versiyonunda sağ üstte bir QR kodu bulunmaktadır.

Akıllı bir cihaz kullanarak herkes, AB ürün veritabanından doğrudan lastik bilgilerine kolayca erişebilir.

Bunu kullanan herkes taranan etiketin gerekli detaylarını indirebilecek.

 

Kar simgesi

Etiketin bu kısmı, söz konusu lastiğin zorlu karlı koşullarda sürüşe uygun olup olmadığını gösterir.

Karda araç kullanmak , deneyimli sürücüler için bile oldukça zordur; bu nedenle bu lastikler, bu koşullarda düzenli olarak araç kullananlar için önemlidir.

Buz simgesi

Mayıs 2021’deki güncellemeyle eklenen ikinci ikon ise buz lastiği etiketi.

ISO 19447 standardına göre buz tutuş performansı hakkında bilgi içerir .

 

Araba lastiği satın alırken lastik etiketini nerede göreceğim?

astik etiketi tüm yeni araç lastiklerine yapıştırılmıştır; ancak bir lastik satıcısından alışveriş yapıyorsanız bunu muhtemelen görmezsiniz.

Bunun yerine, satış elemanı satın alma öncesinde size tavsiyelerde bulunabilecek ve aracınız için seçebileceğiniz lastiklerin etiketlerini size gösterebilecektir.

Satış faturanızda aracınıza takılan lastiklerin lastik etiketinin bir kopyası da bulunmalıdır.

İnternette arama yaparsanız, seçim yapmanıza yardımcı olması için lastik etiketlerini görebilir ve karşılaştırabilirsiniz.

İlanlarda tüm bilgiler belirtilecektir; çünkü etiket olmadan yeni lastik satmak yasaktır.

 

Tüm yeni araç lastiklerinde lastik etiketi var mı?

Evet, Mayıs 2021’den itibaren satılan tüm yeni lastiklerde yeni AB lastik etiketi bulunmalıdır.

Önceki etiketlere göre farklılık gösterse de, önceki etiketlerde yer alan bilgilerin tamamını içermektedir.

 

Lastik etiketlemesi gerçek dünyada ne anlama geliyor?

Lastik etiketleri size çok şey anlatabilir. Yakıt ekonomisi muhtemelen en çok anlam ifade eden ölçümdür çünkü iyi seçim yapmak size para kazandırabilir.

Lastik üreticisi Goodyear şöyle diyor: “A derecesi ile G derecesi arasındaki fark, yakıt tüketiminde %7,5’e kadar bir azalma anlamına gelebilir. Bunu gerçek anlamda ifade etmek gerekirse, G dereceli lastikler yerine A dereceli lastikler seçmek, her 1.000 kilometrede 6 litreden fazla yakıt tasarrufu sağlayabilir.”

Ancak bu iddiayı, gerçek yakıt ve maliyet tasarruflarının lastik basıncı, araç ağırlığı ve sürüş tarzı gibi etkenlere bağlı olarak değişebileceğini söyleyerek haklı çıkarıyorlar.

 

Güvenlik özellikleri

Islak zeminde yol tutuşu, lastikler için önemli bir güvenlik ölçümüdür; ancak sürücüler için aracın başka önemli parçaları da vardır.

Modern otomobillerde ABS bulunur ve birçoğunda acil durumlarda otomatik olarak maksimum fren kuvvetini uygulayan ‘fren asistanı’ bulunur.

Dolayısıyla gerektiğinde ‘arabanızın gücünün yettiği kadar fren yapmak’ kolaydır.

Fren mesafesindeki fark, lastiklerinizin ne kadar iyi tutunduğuna bağlı olabilir ve ıslak zeminde frenlemede sadece bir harflik bir mesafe, önünüzdeki araca çarpmanız veya ondan çok uzakta durmanız arasındaki farktır.

 

A derecesi ile G derecesi arasındaki fark, yakıt tüketiminde %7,5’e kadar bir azalma anlamına gelebilir. Bunu gerçek anlamda ifade etmek gerekirse, G dereceli lastikler yerine A dereceli lastikler seçmek, her 1.000 kilometrede 6 litreden fazla yakıt tasarrufu sağlayabilir.

Yorum gönder