Bir araca sahip olmanın önemli bir kısmı, aracın düzenli bakımıdır ; buna akü de dahildir.
Araba aküleri çeşitli tiplerde olup her birinin kendine özgü özellikleri ve faydaları vardır.
Burada seçeneklerin neler olduğunu ve bunları ayıran özelliklerin neler olduğunu açıklıyoruz.
Araba aküleri
Araba aküsü, araca elektrik enerjisi sağlayan enerji kaynağıdır ve motorun çalıştırılmasında ve arabanın çeşitli parçalarının çalıştırılmasında önemli bir rol oynar.
Birincil işlevi, kontak anahtarı çevrildiğinde (veya marş düğmesine basıldığında) motoru çalıştırmak için gereken elektrik akımını sağlamak olsa da, aynı zamanda günümüz modern araçlarının ışıklarını, radyosunu, klimasını, araç bilgisayarını ve diğer birçok ekstrayı çalıştırmak için de enerji sağlar.
Araç hareket ettiğinde, araç aküsü aracın elektrik sistemlerindeki voltajı dengeler. Bu çok önemli bir güvenlik özelliğidir.
Bir araba aküsünün çalışma şekli, motorun çalıştırılmasından kaynaklanan elektrik dalgalanmasının kurşun levhalar ve sülfürik asit arasında kimyasal bir reaksiyon başlatmasıdır. Bu, araçtaki çeşitli elektrikli öğelere bağlı elektrik devrelerine güç veren elektronlar üretir.
Bir araba aküsü, motordan gelen mekanik enerjiyi tekrar aküye dönüştürerek, araba çalışırken yeniden şarj edilebilir.
Aküler uzun yıllar ve binlerce kilometre dayanabilir, ancak bunların nasıl değiştirileceğini bilmek kalifiye bir tamircinin yapması gereken bir şeydir .
Araba aküsü çeşitleri
Burada, bugün piyasada bulunan araç akülerinin türlerini ana hatlarıyla açıklayacağız.
AGM – Emici Cam Mat akü
Bunlar, motoru çalıştırmak için kullanılan elektrolit çözeltisini emmek ve tutmak için ince bir fiberglas mat kullanan bir tür kurşun asitli araba aküleridir.
Bu, aküyü ‘dökülmeye karşı dayanıklı’ hale getirir ve bir tamircinin kullanması için daha güvenlidir. Sonuç olarak, akünün ve çevresindeki alanın bakımı çok daha kolaydır.
AGM aküler, daha düşük kendi kendine deşarj oranları nedeniyle daha uzun ömürlüdür. Genellikle biraz daha pahalı olmalarına rağmen, daha uzun ömürlüdürler ve genel aşınma ve yıpranmaya karşı daha dirençlidirler.
Titreşimlere karşı dirençleri ve engebeli arazilerde seyahat etmeleri nedeniyle genellikle daha yüksek özellikli modellenmiş araçlarda bulunurlar. Daha yüksek özellikli tasarım ayrıca diğer pillerden önemli ölçüde daha fazla güç çıkışı sağlar.
AGM aküler tasarımları gereği hem aşırı sıcaklarda hem de düşük sıcaklıklarda oldukça benzer performans gösterirler.
SLA – Kapalı Kurşun Asitli akü
‘Valf ayarlı aküler’ olarak da bilinen bu aküler, gaz veya sıvıların aküden sızmasını önlemek için kapatılmış kurşun-asit akülerdir.
SLA akülerinde, iç basınç çok fazlaysa gazı serbest bırakan dahili bir basınç tahliye valfi bulunur. Bu nedenle günümüzde mevcut en güvenli araç aküleri olarak görülürler.
Bunlar genellikle düşük donanımlı otomobillerde bulunur.
AGM akülere benzer şekilde üretilirler, bazı tasarımlarında emici cam elyaflar kullanılır.
Diğer SLA aküler mat yerine jel elektrolit solüsyonu kullanırlar; ancak bunlar herhangi bir sızıntı veya dökülmeyi önleyecek şekilde tasarlanmıştır.
Ancak SLA’lar ‘bakım gerektirmeyen’ seçenekler olarak görülüyor; ancak bu, araç sahiplerinin akülerini ve diğer önemli bileşenlerini düzenli olarak kontrol etmemeleri gerektiği anlamına gelmiyor .
EFB – Geliştirilmiş Sulu Aküler
Stop-start motorların ihtiyaçlarına göre tasarlanan geliştirilmiş sulu aküler, modern araçlar için üretilen kurşun asitli akülerdir.
Geleneksel sulu akülere kıyasla geliştirilmiş performans ve dayanıklılığa sahip olan EVB’ler, daha fazla enerjiye ve daha uzun süreli kullanıma dayanabilen, daha ince ve daha sağlam kurşun plakalar kullanır.
EFB aküleri genellikle elektrolitlere özel katkı maddeleri ekler ve homojen asit dağılımını sağlamak ve sülfatlanmayı azaltmak için gelişmiş ayırıcılar kullanır.
Bu, pilin kullanım ömrünün daha uzun olmasını sağlar; ancak değiştirme zamanı geldiğinde, biraz daha pahalı olacaktır.
Stop-start motorlarda yaygın olarak bulunmalarının sebebi, bu tip motorlarda yakıt tasarrufu sağlama ve emisyonları azaltma kabiliyetidir.
SLI – Marş, Işık ve Ateşleme aküleri
Bunlar genellikle daha soğuk iklime sahip ülkelerdeki 4×4 ve SUV’larda kullanılan daha nadir akülerdir.
SLI aküler, aracın motorunu çalıştırmak için yüksek bir akım patlaması sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu, soğuk marş amperleri (CCA) cinsinden ölçülür ve akünün soğuk sıcaklıklarda bir motoru çalıştırma yeteneğini gösterir.
Bunlar kurşun levhalar ve motor çalıştırıldığında oluşan kıvılcımla tutuşan bir sülfürik asit çözeltisinden tasarlanmıştır.
Lityum iyon piller
Genellikle elektrikli araçlarda (EV) ve hibrit araçlarda bulunan bu teknolojilerin kullanımı son yıllarda artış gösteriyor.
Bu listedeki diğer pillere kıyasla daha küçük bir boyutta büyük miktarda enerji depolayabilirler. Otomotiv sektörüne tanıtıldıklarından beri çok düşük bozulma seviyelerine sahip oldukları kanıtlanmıştır – bu da diğer pillere göre daha uzun bir ömre sahip oldukları anlamına gelir.
Bir diğer avantajı ise hızlı şarj özelliği ve yüksek verimlilik seviyesi.
Yorum gönder