Renault Clio 5 İncelemesi

Renault Clio’nun son makyajlı versiyonu, Fransız üreticinin en yeni modellerinin görünümüne uyacak şekilde yeniden tasarlandı. Clio’nun ön ucu Renault Megane elektrikli otomobil ve Renault Austral aile SUV’sine benzer bir tasarıma sahip. Ve Austral gibi, Renault’un Alpine F1 takımından esinlenen Esprit Alpine adlı yeni bir üst düzey donanımla sunuluyor. Motor yelpazesi ise oldukça basit: 1,0 litrelik benzinli veya 1,6 litrelik hibrit benzinli motor seçenekleri mevcut. (Renault’un diğer hibrit ve elektrikli otomobillerinde olduğu gibi, 1.6 motor da E-Tech logosuna sahip). Renault Clio’ modelinin tüm detaylarını ve sürüş deneyimimizi merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin!

Renault Clio Tasarımı

Genel hatlarıyla Renault Clio modeline baktığımızda atletik karakterli bir hatchback’le görünüm karşımıza çıkıyor. Modelin ön tasarımındaki çarpıcı büyük Renault logosu ve C tasarımlı LED farları oldukça dikkat çekiyor. Megane’dakine benzer LED farlar kullanan ve daha iddialı bir ön hava girişine sahip olan yeni Clio, temelde dördüncü nesil otomobile sadık kalıyor.

Arka tasarımına geçtiğimizde ise estetik görüm araçta devam ediyor. Arka tampon, eski modellerde bulunan önemli miktardaki siyah plastikten kurtuluyor ve bunun yerine gövdenin geri kalanıyla aynı renkte, keskin dokulu bir panel yerleştiriliyor. Ayrıca hem önde hem de arkada daha düşük bir difüzör ve iyileştirilmiş aerodinamik tasarım öğeleri bulunuyor.

Tüm bunların dışında full LED ön farları aracın enerji tasarruflu LED teknolojisiyle donatılıyor. Arka tasarımdaki lambalar ise kendine has ve karakteristik bir çizgiyle oluşturularak aracın detaylarını belirginleştiriyor.

Renault Clio 2022 Joy paketler 15” çelik jant sunulurken, Touch ve Icon paketlerde ise 16” alüminyum alaşımlı jantlar sunulmaktadır. Opsiyonel olarak Icon paketler için 17 inç R.S Line elmas kesim alüminyum jant da sunulmakta.

Renault Clio Kokpit Alanı

Renault Clio modelinin iç yaşam alanına baktığımızda oldukça geniş bir kokpit alanı alıcıları karşılıyor. Kokpit alanının malzeme kalitesi ve fonksiyonel kullanım özellikleri araçta ön plana çıkıyor. Özellikle gösterge panelinin üst kısmından geçen havalandırma deliklerinin temiz yatay çizgileri ve tablet tarzı ekranı ve minimum sayıda düğmesiyle yenilenen orta konsol, iç mekâna selefinden daha olgun ve sofistike bir hava katıyor.

Evolution ve Techno donanım seviyeleri, kablosuz Android Auto ve Apple CarPlay akıllı telefon yansıtma, DAB radyo, Bluetooth ve dahili uydu navigasyonuna sahip 7.0 inçlik bilgi-eğlence dokunmatik ekranıyla geliyor. Kablosuz Apple CarPlay işlevi, giriş seviyesi modelde bile, bunu aşmaya yardımcı olabilir. Esprit Alpine donanımıyla, daha çok tablet bilgisayara benzeyen daha büyük 9,3 inçlik portre odaklı bir ekran elde edersiniz. Cam önüdür ve iyi görünür, ancak işlevler açısından çok fazla bir şey eklemez. Geceleri arka görüş kamerasının görüntüsü bulanık görünüyor, ancak bunun dışında ekran net grafiklere sahip ve komutlara yeterince hızlı yanıt veriyor. Direksiyon simidi erişim ve eğim açısından ayarlanabilir ve Evolution ve Techno donanımlarına takılan 7.0 inçlik dijital TFT ekrana net bir görüş elde edersiniz. Çözünürlük net ve keskindir ve aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç temel düzen vardır. Esprit Alpine, kümenin tüm genişliğini kaplayan ve uydu navigasyon talimatlarını ve diğer bilgileri gösterebilen daha büyük bir 10 inçlik ekranla gelir.

Giriş seviyesi Evolution donanımında lüks malzemeler bulunmuyor, ancak en azından dokulu plastikler, daha üst seviye donanım seviyelerine benzeme konusunda yarı ikna edici bir iş çıkarıyor. Orta seviye Techno donanımında ve üstündeki ortam aydınlatması geceleri canlılık katar. Bu arada, Esprit Alpine donanımında kontrast dikişler ve gösterge paneli kumaşına işlenmiş bir Fransız bayrağı bulunur. Metal görünümlü iklim kontrol kadranları dokunsal bir his uyandırıyor ve kalite hissini artırıyor.

Renault Clio Arka Yaşamı ve Bagaj Özellikleri

Renault Clio modelinin arka yaşam alanına geldiğimizde düşünülmüş detaylar ilk aşamada göze çarpıyor. Ergonomik tasarımlı deri ve kumaş karışımı koltuklar kendinizi son derece rahat hissetmenizi sağlıyor. Clio’daki arka alan fena değil, ancak 1.80 cm’den uzun bir yetişkinin başını tavan döşemesine çok yakın bulacağı şüphesiz. Önünde oturan kişi de benzer bir boyuttaysa, arka yolcunun dizleri ön koltuğa sıkışacaktır.

Her Clio’nun 60/40 bölünmüş katlanabilir arka koltukları vardır. Bu, bu sınıfta normaldir. Koltuk arkalıkları düz bir zemin oluşturmak için katlanabiliyor, ancak ön yolcu koltuğu ekstra uzun yüklerde çok fazla fark yaratacak kadar öne doğru katlanmıyor. Sürücü koltuğu yükseklik ayarı standart olarak sunulur. Ön koltuktaki yolcunuza aynı lüksü sunmak istiyorsanız, giriş seviyesi donanımdan kaçınmanız gerekir.

Kâğıt üzerinde, Clio’nun sınıfının standartlarına göre gerçekten mağara gibi bir bagajı var gibi görünüyor. Hibrit olmayan modellerde 391 litre ile, sadece rakiplerinden daha büyük değil, aynı zamanda bir üst sınıftaki VW Golf ‘ten de daha büyük. Bu, alışveriş gezisi veya hafta sonu kaçamağı için bolca alana sahip olması gerektiği anlamına geliyor.

Renault Clio Sürüş Özellikleri

Renault Clio’nun 90 beygir gücündeki ve 12,3 saniyede 0-100 km/s hıza ulaşabilen 1.0 litrelik üç silindirli benzinli motoru (TCe 90) şehir içinde hızlanmak için fazlasıyla yeterli. Performans, ondan daha fazlasını istediğinizde oldukça yavaş hissediliyor: daha yavaş trafiği geçmeyi veya dik bir yokuşu tırmanmayı planlıyorsanız, altı vitesli manuel şanzımanını kullanarak bir vites küçültmeniz gerekecek. Diğer Clio motor seçeneği ise E-Tech 145 adı verilen 1,6 litrelik hibrittir. 9.3 saniyelik 0-62mph süresi için 143bhp üretir. TCe 90’ın aksine, pürüzsüz ve doğrusal bir güç dağıtımıyla sonuçlanan otomatik bir şanzıman kullanır. Durağan halden hızlanmaya başlandığında benzinli motorun uyanması ve motor ile çekişin yeterli, hatta çok güçlü olması bir iki saniye sürebilir. Clio’yu virajlara sert bir şekilde sokarsanız, gövde eğiminin gayet iyi kontrol altında tutulduğunu göreceksiniz.

Direksiyon, çoğu rakipten daha doğrudan ve doğru bir tepkiye sahip ve ön tekerleklerle daha iyi bir bağlantı hissi veriyor. Techno ve üzeri donanımlar, direksiyona ekstra bir güvence için ağırlık ekleyen bir Sport sürüş moduyla birlikte gelir. Arabayı sert bir şekilde zorlamaya başlarsanız, denge kontrolü güvenli bir şekilde dizginlemek için devreye girmeden önce ön tarafta yavaşça ve güvenli bir şekilde genişlediğini hissedersiniz.

Clio E-Tech hibritinde, elektrikle çalışırken elektrik motorundan hafif bir uğultu geliyor. Akü zayıfsa, motor aküyü doldurmak için oldukça yüksek sesle devreye girecek ve bu da trafikte sizi şaşırtabilir. Otomatik şanzıman vitesleri yeterince yumuşak bir şekilde değiştiriyor. CVT otomatik değil ancak hızlanma sırasında motordan en iyi şekilde yararlanmak için vitesleri tuttuğunda bazen öyle gibi ses çıkarıyor. TCE 90, başlangıçta biraz serttir, yolcular tarafından hissedilen bazı titreşimler vardır, bu da trafikte stop-start sistemi çalıştığında daha belirgindir. ren pedalı tepkisi başlangıçta hassas hissedilebilir, ancak yeterince çabuk alışıyorsunuz ve güçlü bir performans sergiliyorlar. Hybrid’de ayrıca, aküyü şarj etmek için rejeneratif frenlemeyi en üst düzeye çıkarmak için vites kolunu B moduna geçirebilirsiniz. Clio’nun tümseklerle mücadele ederken süspansiyonunda hafif bir ses var.

Renault Clio Fiyat ve Opsiyonlar

Renault Clio; Evolution, Techno Esprit Alpine, olmak üzere iki farklı donanım seviyesiyle satışa çıkarılıyor. Bu nedenden dolayı fiyatlarda değişiklikler görülebiliyor. Aynı zamanda opsiyonel olarak yapılan değişikliklerde de fiyat farklılıkları ortaya çıkıyor.

nasilbiaraba.com Puanı

nasilbiaraba.com olarak test sürüşüne dahil ettiğimiz araçları “nasılbiaraba puanı” adı altında 5 üzerinden puanlıyoruz. Renault Clio modelinin nasilbiaraba.com ‘dan aldığı puanlar aşağıdaki gibidir.

Puanlama Kriterleri

Puan

Performans

4

Tasarım

5

Konfor

4

Teknoloji

4

Yakıt Tüketimi

4

Toplam:

4

Yorum gönder